Planul SF al Facebook: cum vrea Zuckerberg să te facă parte dintr-un metavers

de: Ciprian Ioana
28 07. 2021

Se vorbește de ceva vreme despre apariția unui metavers, ceva ce nu are legătură cu nimic din ce știi acum. Mark Zuckerberg are planuri mari în zona asta și se folosește de Facebook pentru a și le pune în practică.

Mark Zuckerberg susține că metaversul ar putea deveni realitate în cel mult cinci ani. Șeful Facebook nu vrea ca rețeaua sa de socializare să rateze acest tren, așa că pregătește încă de pe acum terenul pentru a fi pionier în ceea ce specialiștii numesc o lume complet nouă.

E un sistem care se duce dincolo de real și virtual. Un articol care-ți explică totul despre metavers găsești AICI.

Facebook va deveni un metavers

Planurile lui Zuckerberg, SF la prima vedere, pot deveni realitate. Facebook a adunat deja o echipă care să lucreze la „metavers”, o lume digitală în care oamenii pot trece de la un dispozitiv la altul și comunica într-un mediu virtual, a anunțat Mark Zuckerberg.

Potrivit acestuia, acesta va fi un „meta-univers” în care realul și virtualul se vor îmbina într-o viziune science fiction care deja este folosită în jocurile video.

„Vă puteți gândi la ‘metavers’ ca la un internet întrupat în care, în loc să te uiți doar la conținut, faceți parte din el”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat The Verge.

Noua echipă va face parte din divizia de realitate virtuală a Facebook, potrivit unui anunț făcut de directorul proiectelor VR ale companiei, Andrew Bosworth.

Minunata lume nouă

Ca să înțelegi mai bine despre ce e vorba, gândește-te că un metavers este locul în care oamenii interacționează sub formă de avataruri. Conceptul a fost menționat pentru prima dată în romanul science fiction „Snow Crash”, publicat în 1992 de autorul american Neal Stephenson.

Ideea se referă la contopirea realităților fizice, augmentate și virtuale într-un spațiu online împărtășit de toți.

Facebook are resursele necesare să te ducă acolo.

A investit masiv în ultimii ani în realitatea virtuală și în cea augmentată, dezvoltând echipamente hardware precum dispozitivul Oculos VR și lucrând la ochelari de realitate augmentată și alte tehnologii din domeniu. Facebook a cumpărat de asemenea o multitudine de studiouri de jocuri VR, printre care BigBox VR, având aproximativ 10.000 de angajați care lucrează la proiecte de realitate virtuală.

„Cred că ‘metaversul’ va fi succesorul internetului mobil și crearea acestei echipe este următorul pas în călătoria noastră de a ajuta la construirea sa”, a spus Zuckerberg.

S-ar putea să aibă dreptate.